torsdag 7 april 2016

Favorit just nu, zucchinibiffar!

(Zucchinibiffar, belugalinser, spiralized morot & ärthummus med avokado) 
Zucchinibiffar med helt bovete 
1 st zucchini (ca 3-4 dl urkramad zucchihi) 
1 st ägg 
1- 1,5 dl helt blötlagt bovete eller 2-3 dl färdigkokt helt bovete. 
2- 3 msk mjöl (bovetemjöl, havremjöl, smulade havregryn/boveteflingor eller liknande)
2 tsk fiberhusk
salt/örtsalt 
gräslök, lök, riven vitlöksklyfta eller några myntablad (valfritt) 
1 dl riven chevre, halloumi eller parmesan (valfritt, kan uteslutas) 

Välj att antingen blötlägga bovetet (skölj, blötlägg i ca 5-8 timmar skölj noga bort slemmet som bildats runt bovetet) eller koka bovetet enligt anvisning (koka gärna någon extra deciliter och ha till gröt eller som bas i salladeller).
Riv zucchinin grovt, lägg den gärna i ett durkslag, salta, låt stå 10 minuter och krama sedan ut vätskan. 
Blanda ihop allt noga, mjölet kan man välja utefter vad man har hemma, vi brukar blanda tex. 1 msk kokosmjöl & 2 msk havremjöl eller bovetemjöl. 

Låt smeten stå och svälla en stund, tillsätt mer lite mer mjöl eller pofiber om smeten blir för lös. Klicka ut eller forma biffar och stek på medelvärme. 
Tips: 

1,5 dl okokt bovete blir ca 5 dl kokt 

Bovetet kan uteslutas eller ersättas med quinoa, hirs eller liknande korn, flingor & gryn. 
För vegan = uteslut osten & ersätt ägget med kikärtor, havregryn, mer mjöl, chiaägg eller linfröägg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.