måndag 14 december 2015

Raw-grädde, créme fraîche & färskost

Raw-grädde (ersätter créme fraice, gräddfil eller grädde) 

Minst 1,5- 2 dl cashewnötter eller blandade frön/nötter (ex. 1 dl cashewnötter, 1/2-1 dl skalade hampafrön, solrosfrön eller liknande)
ca 2-4 tsk äppelcidervinäger/citron 
ca 0,75-1 dl vatten 
lite salt och kallpressad rapsolja/linfröolja (valfritt) 

Blötlägg helst cashewnötterna 2-4h och skölj dem noga. Mixa allt till en slät och krämig grädde eller en fastare färskost.

Variera och ha som grädde till efterrätt genom att byta vinäger och salt mot lite vaniljpulver & valfri sötning eller mixa nötterna ihop med kokosmjölk eller lime. 

Tips: cashew blötläggs ca 2-4 h, mandel 8-12h, pumpafrön 2-4h, solros 2-4h, macadamia kan ev. blötläggas 2h,  pinjenötter & skalade hampafrön ska ej blötläggas.
Färskost gjord på macadamianötter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.