Knäckig paj med kanderad fyllning (mejerifri, sockerfri, glutenfri, äggfri).
Basrecept till smuldeg
1,5 dl havremjöl (gör själv genom att mixa havregryn)
1,5-2 dl havregryn (allt havre kan bytas mot kokosflingor & mandelmjöl)
3 msk kallpressad rapsolja eller smält kokosolja.
3 msk honung/ valfri sötning
nypa salt
1 tsk mortlad kardemumma
1-2 dl hackade valnötter eller mandlar (valfritt)
Exempel på fyllning: Kanderade äpplen
4-6 st äpplen (kan bytas mot valfria blandade frukter eller bär)
1 msk kokosolja
1,5-2 tsk kanel
1 msk kokosolja
1,5-2 tsk kanel
2 krm kardemumma (gärna nymortlad)
vaniljpulver
1-2 msk sötning
1-2 msk sötning
2 msk vatten
Sätt ugnen på 165-170 grader. Skala och tärna äpplen. Hetta upp kokosolja, kanel, kardemumma & vanilj i en panna (variera och smaksätt med tex. ingefära eller lite riven muskot).
Sänk värmen, tillsätt äppelbitar och sötning.
Sätt ugnen på 165-170 grader. Skala och tärna äpplen. Hetta upp kokosolja, kanel, kardemumma & vanilj i en panna (variera och smaksätt med tex. ingefära eller lite riven muskot).
Sänk värmen, tillsätt äppelbitar och sötning.
Låt allt gå i pannan en stund tills äpplena känns lite mjuka och karamelliserade.
Blanda under tiden de torra ingredienserna till smuldegen och gegga ihop med lagom mycket olja & honung till en smuldeg (havregryn är naturligt glutenfria, är du allergisk mot gluten finns havregryn som är säkrade från gluten i glutenhyllan).
Smörj en form med kokosolja, lägg i de karamelliserade äppelbitarna och toppa med smuldegen.
Grädda pajen ca 20-25 minuter eller tills den har fått en lite knäckig yta.
Servera pajen som den är eller med tex: bär, vispad kokosgrädde, havregrädde eller raw nötgrädde!
Äpplen kan bytas mot valfria blandade bär eller frukter ex. Hallon/jordgubb & rabarber eller äpple, päron och vinbär. Havregrynen och havremjölet kan bytas mot liknande gryn eller mandelmjöl/kokosflingor & hackade mandlar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.