onsdag 9 december 2015

Bästa äppelpajen (glutenfri, mejerifri, sockerfri, äggfri)

Knäckig paj med kanderad fyllning (mejerifri, sockerfri, glutenfri, äggfri).

Basrecept till smuldeg 
1,5 dl havremjöl (gör själv genom att mixa havregryn) 
1,5-2 dl havregryn (allt havre kan bytas mot kokosflingor & mandelmjöl) 
 3 msk kallpressad rapsolja eller smält kokosolja. 
3 msk honung/ valfri sötning 
nypa salt 
1 tsk mortlad kardemumma
1-2 dl hackade valnötter eller mandlar (valfritt) 

Exempel på fyllning: Kanderade äpplen 
4-6 st äpplen (kan bytas mot valfria blandade frukter eller bär) 
1 msk kokosolja 
1,5-2 tsk kanel
2 krm kardemumma (gärna nymortlad) 
vaniljpulver
1-2 msk sötning 
2 msk vatten 

Sätt ugnen på 165-170 grader. Skala och tärna äpplen. Hetta upp kokosolja, kanel, kardemumma & vanilj i en panna (variera och smaksätt med tex. ingefära eller lite riven muskot). 
Sänk värmen, tillsätt äppelbitar och sötning. 
Låt allt gå i pannan en stund tills äpplena känns lite mjuka och karamelliserade.

Blanda under tiden de torra ingredienserna till smuldegen och gegga ihop med lagom mycket olja & honung till en smuldeg (havregryn är naturligt glutenfria, är du allergisk mot gluten finns havregryn som är säkrade från gluten i glutenhyllan). 
Smörj en form med kokosolja, lägg i de karamelliserade äppelbitarna och toppa med smuldegen. 
Grädda pajen ca 20-25 minuter eller tills den har fått en lite knäckig yta. 

Servera pajen som den är eller med tex: bär, vispad kokosgrädde, havregrädde eller raw nötgrädde!
Äpplen kan bytas mot valfria blandade bär eller frukter ex. Hallon/jordgubb & rabarber eller äpple, päron och vinbär. Havregrynen och havremjölet kan bytas mot liknande gryn eller mandelmjöl/kokosflingor & hackade mandlar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.