måndag 21 december 2015

Tips till att göra de bästa mejerifria såserna!

Raw såser & mejerifria röror är otroligt goda och går att variera i massor. 
Med lite fantasi är det enkelt att byta ut alla färdigköpta såser med tillsatser eller gräddfil, créme fraiche och ketchup mot nyttiga alternativ. Alla såser är givetvis utan tillsatser, glutenfria, sockerfria, mejerifria & äggfria. 

Tips på smaker: 
Mandelsås (rör ihop lite mandelsmör med chili/chiliflakes, salt & kokosgrädde).
Nöthummus (mixa lite frön/nötter med zucchini, vitlök, tahini eller spiskummin).
Avokadoröror & såser (blanda ex. avokado, citron, vatten & olja).
Dadelvinägrett (mixa eller rör ihop några dadlar el. dadelsirap med vinäger, senap, olja & salt (variera och tillsätt ingefära, chili, en nypa kanel & hackad koriander). 
Pumpasmör (mixa pumpafrön, blanda med lite kallpressad olja & salt). 
Guacamole (mosa ihop avokado, lime, chili, salt & koriander).
Pumpasås (mixa/mosa ihop tillagad pumpa/pumpapure  med kokosgrädde, curry & gurkmeja).
Sötpotatisdip (ungsbakad/ångkokt sötpotatis, vitlök & salt eller curry/mangocurry). 
Tahinisåser (här finns massa varianter ex. vispa ihop tahini, vatten, citron, vitlök).
Tamarisåser (tamarisoja, chili, olja eller tamari, ingefära & olja eller vatten).
Ketchup (mixa, soltorkad tomat och vanlig tomat med någon dadel, citron & äppelcidervinäger).
Pesto (mixa mycket basilika ihop med valfria frön, zucchini, vitlök, olja & salt).
Olivtapenad (mixa oliver med, lite olja och vitlök eller färska örter). 
Pumpsparmesan (mixa pumpafrön till ett mjöl, blanda med kryddor eller näringsjäst).
Hummus (kikärtor, citron, tahini, olivolja, salt, spiskummin eller curry).
Avokadohummus (mixa kikärtor med avokado, citron, salt & lite olja eller valfria kryddor). 
Ärthummus (mixa ärtor med citron, vitlök, salt & lite kallpressad olivolja).


En favorit hos oss är olika sorters raw majonäs, raw grädde, créme fraiche & raw färskostar. Man utgår ifrån nötter och eller frön (gärna blötlagda) och mixar dem ihop med vätska och smaksättning till en lagom krämig konsistens. 

Tänk i nya banor och gör mejerifria såser, mycket godare, nyttigare och tom. nästan alltid billigare än att köpa gräddfil/matyoghurt eller färdiga såser! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.