torsdag 29 oktober 2015

Jinnedals quinoabiffar

Pumpabiffar (4 portioner, 10-12 st biffar) 
350g kokt quinoa (ca 4 dl kokt & 1,5 dl okokt) linser eller liknande går också bra. 
150-200g riven eller mixad pumpa (ca 3 dl butternutpumpa, kan ersättas med morot eller sötpotatis)
2 st ägg 
3 msk sesamfrön & 1 msk kokosmjöl (kan bytas mot 3 msk smulade havregryn, nötmjöl mixade linfrön eller bovetemjöl) 
1,5 tsk fiberhusk (kan uteslutas när man väljer bovetemjöl) 
1/2 tsk salt/örtsalt
1 st riven vitlöksklyfta
kokosolja till stekning 

Exempel på smaksättning: 
-100g fetaost, 2-3 tsk timjan (basilika), vitlök & lite citron. 
-Curry, gurkmeja & chili (och gärna lite mangokyssykrydda) 

Koka quinoan enligt anvisning och låt den svalna något. 
Riv pumpan och blanda noga ihop alla ingredienser + smaksättning till en smet. Låt smeten svälla minst 10 minuter & tillsätt sedan quinoan. 
Variera och mixa smeten hastigt för en krämig konsistens. 
Forma/klicka ut biffar i smord stekpanna och stek på medelvärme eller lägg på bakplåtspapper och baka i ugnen på ca 200 grader 30-35 minuter. Biffarna är klara när de har fått en fin lite krispig yta. 

2 st vanliga ägg kan ersättas med 2 st chiaägg (ett chiaägg = 1 msk chia + 3 msk vatten). 
Servera biffarna på buffén med en sallad, som tillbehör eller som en vegoburgare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.