Ljummen sallad med rotselleri
1 st rotselleri (kan varieras med ex. palsternacka, sötpotatis eller kålrot)
2 dl quinoa eller valfria linser (puylinser, gröna, svarta eller belugalinser)
1/2- 1 dl hasselnötter, pumpafrön eller mandlar
några nävar spenat eller 2-3 msk finhackad rosmarin, mynta eller basilika
Dressing (kan uteslutas)
2-3 msk kallpressad raps, linfrö eller olivolja
2 msk rödvinsvinäger/ äppelcidervinäger/ citron
1/2 dl hackade örter (ex. mynta, persillja eller basilika)
1-2 tsk senap (valfritt)
salt/peppar
Koka 2 dl linser eller quinoa enligt anvisning eller använd en större mängd färdigkokta linser eller bönor. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar, mixa hastigt till risliknande konsistens och stek rotselleririset 5-10 minuter i en wokpanna.
Rör ihop dressingen, hacka och rosta gärna nötterna i en torr stekpanna.
Blanda allt, vänd ner spenaten på slutet eller toppa med hackade örter och servera salladen ljummen.
Har man ingen mixer kan man dela rotsellerin i mindre bitar och ångkoka eller koka den i lättsaltat vatten.
Linserna kan bytas mot valfria grönsaker, bovete eller quinoa.
Gör salladen till en hel rätt genom att toppa med hyvlad halloumi, tofu eller annat valfritt protein.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.