fredag 2 oktober 2015

Ljummen sallad med rotselleri

Ljummen sallad med rotselleri 
1 st rotselleri (kan varieras med ex. palsternacka, sötpotatis eller kålrot) 
2 dl quinoa eller valfria linser (puylinser, gröna, svarta eller belugalinser) 
1/2- 1 dl hasselnötter, pumpafrön eller mandlar 
några nävar spenat eller 2-3 msk finhackad rosmarin, mynta eller basilika 

Dressing (kan uteslutas) 
2-3 msk kallpressad raps, linfrö eller olivolja
2 msk rödvinsvinäger/ äppelcidervinäger/ citron
1/2 dl hackade örter (ex. mynta, persillja eller basilika)
1-2 tsk senap (valfritt) 
salt/peppar 

Koka 2 dl linser eller quinoa enligt anvisning eller använd en större mängd färdigkokta linser eller bönor. Skala och skär rotsellerin i mindre bitar, mixa hastigt till risliknande konsistens och stek rotselleririset 5-10 minuter i en wokpanna. 
Rör ihop dressingen, hacka och rosta gärna nötterna i en torr stekpanna. 
Blanda allt, vänd ner spenaten på slutet eller toppa med hackade örter och servera salladen ljummen. 

Har man ingen mixer kan man dela rotsellerin i mindre bitar och ångkoka eller koka den i lättsaltat vatten. 
Linserna kan bytas mot valfria grönsaker, bovete eller quinoa. 
Gör salladen till en hel rätt genom att toppa med hyvlad halloumi, tofu eller annat valfritt protein. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.