torsdag 8 oktober 2015

Kokt hel kronärtskocka

Kokt kronärtskocka (otroligt god att ha som förrätt eller på en buffé) 
färska kronärtskockor 
vatten
salt/örtsalt (kan varieras med, vitlök, citron, lagerblad osv.) 

Skölj, skär eller bryt av stammen, slå skockan i bänken så att den öppnas något. Vill man kan man rensa skära bort taggar och delar av bladen, marinera i citron, ugnsbaka eller grilla men det enklaste är att bara koka den som den är i saltat vatten. 
Lägg kronärtskockan i en kastrull, salta, häll på vatten och sätt på ett lock på grytan. Koka upp och låt gå på spisen ca 40-50 minuter tills man lätt kan dra av bladen.  
Häll av vattnet och låt kronärtskockan ånga av. Servera tillsammans med persilljeoljan,
ät den nedersta köttiga delen på varje blad, (de llila bladen har inte så mycket kött och smakar lite mindre så de kan skrapas bort). När man kommer till mitten skär man bort skägget ("håren") och äter upp kronärtskockans goda botten.

Persilljeolja 
rivna vitlöksklyftor
himalayasalt/örtsalt
citronsaft
olivolja (kan ersättas med smör eller smaklös kokosolja) 
hackad persilja 
Blanda ihop allt, späd ev. med lite vatten för tunnare konsistens. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.