fredag 6 mars 2015

Jinnedals kolatryfflar

Jinnedals kolatryfflar
Ett oslagbart godis som blir en blandning mellan kola och tryffel, ett måste i våran frys. 
Kolatryfflar med choklad (16 bitar ~30kacl/st) 
10-12 (100g) färska dadlar (märket fontana har en jättebra färsk variant). 
4-5 msk (30g) kakao
1 msk (10g) kokosolja (ta inte för mycket, då kan konsistensen bli för oljig).
vaniljpulver & ev lite havssalt

Kärna ur dadlarna och lägg dem tillsammans med resterande ingredienser i en matberedare (är dadlarna superfärska räcker det med 1 tsk kokosolja). 
Mixa på ganska låg hastighet tills smeten klumpar ihop sig till en boll (tar ca 30 sekunder). Konsistensen ska kännas som hård lera. 

Lägg smeten på ett halvt bakplåtspapper, platta ut, vik, och forma en jämn rektangel. Pudra gärna med kakao och vik ihop bakplåtspapperet runt tryffelkolan. 
Lägg kakan i frysen för att stelna, tar ca 20 min. Ta ut och dela kakan i 16 bitar, dela den först i 8 st fyrkanter och sedan 8 bitar till genom att dela fyrkanterna till trekanter (se bilder). Förvaras i en burk i frysen eller kylen inslaget i sitt bakplåtspapper. 

Favoriten hos oss är jordnötstryffel. Smakar som en superfärsk snickers och den blir extra läcker om den doppas i mörk choklad eller pudras med kakao. 

Jordnötstryfflar (16 bitar ~45kacl/st)
10-12 st (100g) färska dadlar 
0,75dl (75g) jordnötssmör (märket "sevan", säljer ett fast osötat jordnötssmör med bitar).
1-2 krm vaniljpulver & lite salt
(1 msk mandelmjöl om massan blir för oljig). 

Blanda alla ingredienser i en matberedare, om man har köpt ett löst jordnötssmör utan bitar räcker det att ta 50g. 
Mixa ca 30 sekunder tills allt klumpar/rullar ihop sig till en boll. Blir massan för oljig, kan man tillsätta lite mandelmjöl.  
Variera genom att ha i lite hackade salta jordnötter eller doppa tryfflarna i smält choklad.

Kolatryfflar med tranbär (16 bitar ~30kacl/st) 
50g (knappt 1 dl) torkade tranbär
5-6 st (50g) färska dadlar 
1- 1,5 msk (10g) mandelmjöl 
knappt 1 msk (10g) kokosolja 
1/2 tsk vaniljpulver
Följ receptet för kolatryfflar med choklad (tranbär behöver oftast mixas lite längre för att få rätt konsistens).

Kolatryfflar med kokos (16 bitar ~25-30 kacl/st) 
5-6 st (ca 50g) färska dadlar 
1 dl (35g) riven kokos
1 msk (10-15g) kokosolja
1 msk (10g) agavesirap, lucuma eller 1 msk rivet apelsinskal (valfritt). 
1-2 krm vaniljpulver 
Mixa på samma sätt som ovanstående tryfflar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.