fredag 20 mars 2015

Nyttiga recept på sylt & mos utan raffinerat socker och med väldigt lite sötning.

(Bilden visar sylt med hallon och ångkokt rabarber)

Äppelmos (receptet ger 1 burk, ca 50kacl/100g) 
2-3 st (250g) skalade äpplen 
1/2 dl vatten 
1-2 krm vaniljpulver
Nejlika, kardemummakärnor (läggs i en tesil som kokas med och sedan tas bort).
Skala och tärna frukten, låt koka sönder och reducera ner till önskad konsistens. 
Lägg i en burk, sätt på locket och låt svalna, ät direkt eller förvara i kyl (receptet ger en burk som står sig bra i kyl ca en vecka). Variera genom att smaksätta med kanel. 

Raw chiasylt 
250g tinade hallon eller blåbär
1- 2 msk chiafrön 
sötning några dadlar, russin, katrinplommon eller någon matsked agave/yaconsirap eller honung
1-2 krm vaniljpulver
Blanda allt noga, mixa sylten slät eller låt den ha bitar. Kyl minst en timma innan servering. Sylten håller sig ca 5 dagar i kyl. Variera genom att smaksätta sylten med lite citron eller kryddor. 

Superenkel sylt (perfekt att servera varm till pannkakor, plättar & våfflor). 
200g valfria bär (ex. jordgubbar, blåbär, hallon) 
1-2 krm vaniljpulver
Koka/reducera bären till önskad konsistens, ät upp direkt eller lägg sylten i en burk, låt svalna och förvara i kylen upp till en vecka. Tillsätt valfri sötning om bären är sura. (receptet ger en liten burk).

Recept på superenkel sylt med sura bär
2-3 dl rabarber (eller syrliga bär, aronia tex.) 
2 dl hallon 
1-2 msk kokossocker 
1-2 tsk chiafrön 
Bottna en kastrull med någon matsked vatten lägg i bären och börja koka/reducera ner på medel eller lång värme. Tillsätt kokossocker och chia och fortsätt koka tills sylten blir tjock (totalt minst 10 minuter men gärna längre). Mixa sylten om du vill ha den slät. 
Låt svalna och lägg upp i en väl rengjord och tätslutande burk så håller sylten någon vecka i kyl. 
Ett tips till rabarber är att ångkoka rabarbern först. Det ger en mycket mildare och godare rabarbersmak. 

Lingonsylt 
250g lingon 
1/2-1 sött äpple (kan även ersättas med valfri sötning, tex 1 msk kokossocker)
1-3 msk vatten 
Lite chiafrön om man vill ha sylten tjockare
Skala och tärna äpplet, tillsätt vattnet, låt äpplet koka sönder och mosa ihop det till ett slätt mos. Tillsätt lingonen och låt koka/reducera till önskad konsistens. Förvaras i en burk i kylen, håller sig minst en vecka. (receptet ger en liten burk).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.