Kryddor kan man inte ha för mycket av, det är superkul att laborera med kryddor och enkelt att odla & torka själv!
Vi använder mestadels rena kryddor och väljer helt bort kryddor som tex. citronpeppar, salladskrydda, aromat, grillkrydda eller liknande.
Vi använder mest:
Örtsalt eller Himalayasalt (jättegott rosa salt som passar fint att ha i en kryddkvarn).
Hel vit & svartpeppar (nymalen peppar ger mycket bättre smak)
Chilli (färsk, malen, chiliflakes eller fryst färdighackad)
Citron & lime (färsk eller ekologisk på flaska)
Gurkmeja (färsk eller torkad, hälsofrämjande, ger en härlig gul färg åt grytor, soppor & såser).
Ingefära (finns alltid i kylen, perfekt att ha som smaksättning i sitt vatten)
Kardemumma & kanel
Färsk vitlök
Curry
Mynta (färsk mynta är jättegott att ha som smaksättning i vatten, på sallader eller i såser).
Spiskummin (en krydda som behövs i många smaksättningar ex. taco, pulled pork osv).
Tips: Riv ingefära eller pepparrot, frys in som en platta i en plastpåse och bryt av en bit vid behov.
Men även:
Basilika & koriander (godast att använda färska eller hackade frysta)
Dill, persilja & gräslök (fryst eller färsk)
Salvia, dragon, rosmarin, oregano & timjan (torkad eller färsk)
Senapsfrön, dillfrön, valmofrön
Lagerblad & kryddpeppar (bra till grytor & inläggningar)
Buljong i pulverform (kolla innehållet, kung markattas är bättre än de flesta andra buljongerna på marknaden).
Kung markattas umamibuljong (otroligt bra smaksättning)
Mangocurrykrydda (supergod ekologisk kryddblandning)
Sellerisalt (gott i bröddegar)
Saffran & bittermandel
Nejlika & muskotnöt
Paprikapulver & lökpulver (bra om man vill göra egen tacokrydda).
Hela enbär på burk (bra i grytor med vilt).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.