fredag 20 mars 2015

Kryddor

Kryddor kan man inte ha för mycket av, det är superkul att laborera med kryddor och enkelt att odla & torka själv! 

Vi använder mestadels rena kryddor och väljer helt bort kryddor som tex. citronpeppar, salladskrydda, aromat, grillkrydda eller liknande. 

Vi använder mest:
Örtsalt eller Himalayasalt (jättegott rosa salt som passar fint att ha i en kryddkvarn). 
Hel vit & svartpeppar (nymalen peppar ger mycket bättre smak)
Chilli (färsk, malen, chiliflakes eller fryst färdighackad) 
Citron & lime (färsk eller ekologisk på flaska) 
Gurkmeja (färsk eller torkad, hälsofrämjande, ger en härlig gul färg åt grytor, soppor & såser). 
Ingefära (finns alltid i kylen, perfekt att ha som smaksättning i sitt vatten) 
Kardemumma & kanel 
Färsk vitlök
Curry
Mynta (färsk mynta är jättegott att ha som smaksättning i vatten, på sallader eller i såser). 
Spiskummin (en krydda som behövs i många smaksättningar ex. taco, pulled pork osv). 

Tips: Riv ingefära eller pepparrot, frys in som en platta i en plastpåse och bryt av en bit vid behov.

Men även: 
Basilika & koriander (godast att använda färska eller hackade frysta) 
Dill, persilja & gräslök (fryst eller färsk) 
Salvia, dragon, rosmarin, oregano & timjan (torkad eller färsk) 
Senapsfrön, dillfrön, valmofrön 
Lagerblad & kryddpeppar (bra till grytor & inläggningar) 
Buljong i pulverform (kolla innehållet, kung markattas är bättre än de flesta andra buljongerna på marknaden). 
Kung markattas umamibuljong (otroligt bra smaksättning) 
Mangocurrykrydda (supergod ekologisk kryddblandning) 
Sellerisalt (gott i bröddegar) 
Saffran & bittermandel
Nejlika & muskotnöt
Paprikapulver & lökpulver (bra om man vill göra egen tacokrydda). 
Hela enbär på burk (bra i grytor med vilt). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.