lördag 13 februari 2016

Salladsfat med gulbetor, goji & raw créme fraiche

Salladsfat med gulbetor, raw cream & gojibär (mejeri, gluten, äggfritt) 

Några marinerade eller ångkokta gulbetor, polkabetor eller rödbetor 
Blandade grönsaker, spiralizas zucchini, grönkål, savoy, ärtskott. 
Blötlagt & groddat eller kokt bovete (hirs, teff eller quinoa) 

Raw créme fraiche (ersätter vanlig matyoghurt, créme fraice, gräddfil eller grädde) 
minst 1,5- 2 dl frön/nötter (ex. 1 dl cashewnötter, 1/2-1 dl skalade hampafrön. 
ca 2-4 tsk äppelcidervinäger/citron 
ca 0,75-1 dl vatten 
lite salt och kallpressad rapsolja (valfritt) 

Mixa allt till en slät kräm och späd med vatten till önskad konsistens. 

Nötter/fröer kan varieras och blandas utefter vad man har hemma både solrosfrön, pumpafrön, hampafrön, mandel, cashew, pinje & macadamia funkar jättebra. 
Det krämigaste resultatet får man av att bara göra grädden på cashewnötter (det är inte den bästa nöten om man får välja så variera gärna lite). 

Vill man kan man blötlägga nötter och fröer och mixa grädden med lite mindre vätska (cashew 2-4 h, mandel 8-12h, pumpafrön 2-4h, solros 2-4h, macadamia kan ev. blötläggas 2h,  pinjenötter & skalade hampafrön ska ej blötläggas). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.