tisdag 12 juli 2016

Groddat bovete

Att blötlägga & grodda ökar näringsvärdet och gör frön, bönor och linser mer lättsmälta för magen. 

Blötlagt & groddat bovete 
1. Skölj det hela bovetet noga och lägg det i blöt minst 1 timma med tre ggr så mycket vatten och gärna lite salt eller ofiltrerad  äppelcidervinäger.
2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bovetet noga (nu räknas bovetet som blötlagt och kan ätas)
3. För att grodda, lägg det blötlagda bovetet i en groddburk/sil med en skål under och ställ mörkt. 
4. Skölj i rumsvarmt vatten 2 ggr/dag. 
4. Efter ca 1-3 dagar är groddarna är klara att ätas (för extra boost ställ ut dem i ljustet ett par timmar för att de ska utveckla klorofyll. De färdiga groddarna kan förvaras i kylen 3-5 dagar eller torkas till tex. buckinis eller användas i rawbiffar, kex, bottnar eller granola.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.