tisdag 11 augusti 2015

Sushi utan ris

Sushi utan ris 
5 st noriblad ger ca 35-40 bitar servera gärna sushin med misosoppa och valfri sushisoja (ex. nama shoyu eller tamarisoja, tamarin är ganska stark men den kan blandas med lite vatten). 
Riset ersätts med  blomkålsris, palsternacksris eller nötröra. 
Fyllningen kan varieras med ex. avokado, morot, purjolök, gurka, lax osv. 

Palsternacksris
några palsternackor 
1 msk linfröolja/kokosolja eller olivolja
örtsalt/salt 
1 tsk risvinäger eller lite malen ingefära och gurkmeja (valfritt) 
Skala, dela och mixa palsternackorna några sekunder tillsammans med olja, salt och eventuell smaksättning. Konsistensen ska se ut som ris eller couscous. 

Bommkålsris 
1 st blomkålshuvud
lite kokosolja/olivolja 
citron, salt, gurkmeja 
Marinera gärna blomkålen med olja, salt och citron ett par timmar eller över natten för att få den mer lättsmält och mildare i smaken. 
Mixa allt hastigt med gurkmeja tills det liknar ett gult ris. 

Tillbehör: 
(vill man inte köpa färdigt och har lite extra tid kan man enkelt göra egen wasabi & inlagd ingefära)

Pepparrots-wasabi
mosa ihop en bit finriven pepparrot med 1-2 tsk dijonsenap tills det liknar en wasabipasta.

Inlagd ingefära 
1,5 dl tunt skivad ingefära 
4 msk Risvinäger 
2 msk vatten 
2 tsk sötning (agavesirap, kokossocker) 
2 tsk Salt till urvattning + salt i marinaden 
Vattna ur ingefäran minst 30 minuter, skölj den och torka den med hushållspapper. 
Lägg ingefäran i en burk, tillsätt vinäger, vatten, salt och sötning, marinera minst 15 minuter. 

Krämig avokadowasabi
1-2 st avokado
5 cm purjolök/salladslök (valfritt) 
1-2 msk pepparrots-wasabi (eller lite wasabipulver) 
3-4 msk vatten 
örtsalt/salt
Mixa allt till en slät kräm. 

Välj fyllningar, lägg sushiarken med den glansiga sidan neråt, lägg ett tunt lager "ris" på 2/3 eller hälften av arken. 
Lägg på lax, avokado eller grönsakerna mot mitten av arket, ta lite vatten längst upp på långsidan så att det fäster och rulla ihop med hjälp av kökshandduk eller sushimatta.
Lägg rullarna en liten stund i kylen. 
Ta ut och skär rullarna i bitar, servera med soja, wasabisås & inlagd ingefära. 


Raw-Sushi med mandel eller nötröra

Mandelröra
1/2 blomkålshuvud eller några palsternackor
2 msk mandelmjöl el. kokosgrädde
2 msk mandelsmör 
1/2 hackad chilli/ chiliflakes (eller 1 tsk fryst hackad chilli) 
salt
Mixa allt till en röra som ser ut lite som couscous, tillsätt ev. 1-2 st dadlar för att få en god sötma i röran. Fyll sushirullarna med mandelröran och tex. avokado eller grönsaksstavar. Servera med ovanstående tillbehör. 

Nötröra 
2-4 st palsternackor eller ett 1/2 blomkålshuvud ca 250-300g
1 dl nötter eller frön (ex. cashew, mandel, paranöt, pumpafrön, solroskärnor, sesamfrön) 

Välj att ha nötröran neutral eller smaksätt med: 
1 msk olivolja, gurkmeja, örtsalt & vitlök eller pepparrot/wasabi, tamari, chilli, lime & salt 

Blötlägg gärna nötterna i förväg (8-12 h). 
Mixa blomkål eller palsternacka, lyft ur och mixa nötterna, ha i blomkålen eller palsternackan igen, tillsätt smaksättningen och mixa lite till. Fyll sushirullarna med nötröra, avokado & grönsaksstavar. 
Servera med ovanstående ingefära, soya & wasabi. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.