måndag 24 augusti 2015

Quinoabiffar & bovetebiffar

Basrecept bovetebiffar (receptet ger 10 st medelstora biffar). 
1,5 dl okokt helt bovete (blir ca 5 dl kokt bovete el. 4 dl kokt quinoa). 
1-2 st (150-200g) riven morot (kan bytas mot sötpotatis, urkramad zucchini, bönor, kikärtor, rödbeta)
2 st ägg 
3- 4 msk smulade havregryn, sesamfrön, bovetemjöl eller nötmjöl
1 st shalottenlök/lök
1-2 tsk fiberhusk/phsylliumhusk 
100g fetaostost eller tex. halloumi (kan uteslutas eller ersättas)
1 st riven vitlöksklyfta 
1-2 krm sambal 
1 tsk örtsalt/salt
lite hackad gräslök eller basilika 

Koka bovetet enligt anvisning & tillsätt resterande ingredienser. Mixa eller mosa ihop smeten och låt den svälla en stund. Konsistensen ska kännas som en stabbig lite klistrig gröt. 
Klicka ut/forma biffar,  lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt och baka biffarna i ugnen på 175-200 grader 30-35 minuter. Eller stek på medelvärme i en smord stekpanna tills biffarna får en krispig yta. 

Quinoabiffar med sötpotatis (receptet ger 10 st medelstora biffar) 
350g kokt quinoa (ca 4 dl kokt & 1,5 dl okokt) 
150g riven sötpotatis (ca 3 dl) (kan bytas mot morot)
2 st ägg 
3 msk sesamfrön 
1-2 tsk fiberhusk/phsylliumhusk 
1/2 tsk salt/örtsalt & peppar 
1-2 tsk mangocurrykrydda eller curry, gurkmeja, spiskummin och ev. 1 st riven vitlöksklyfta och/eller lite chilli/sambal oelek. 
När man gör vegobiffar kan man variera smaksättningen utefter vad som ska serveras till, tänk på att bovete kräver lite mer kryddor. 
Smeten kan varieras utefter vad man har hemma nästan allt funkar faktiskt. Tex. urkramad zucchini, solrosfrön, mixade linfrön, bönor, rester av ungsbakade rotfrukter mm, kolla bara konsistensen. 

Äggen kan ersättas med tex. mixade linfrön eller chiaägg (1 st chiaägg = 1 msk chiafrön + 3 msk vatten som får svälla till en gelé). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.