Två varianter på supergoda och lyxiga limpor som är fria från mjöl, ägg, raffinerat socker & mejerivaror. Basen kan varieras med olika gryn, frön och fibrer (man kan utesluta eller tillsätta kryddor & mer torkad frukt eller nötter).
Jinnedals frölimpa (basrecept)
4 dl havregryn/ valfria gryn (helst ej fiberhavregryn)
1,5 dl kruskakli (för glutenfritt välj fibrex eller mer gryn)
1 dl pofiber
3 msk fiberhusk/phsylliumhusk
4,5- 5 dl vatten
1 tsk salt
2,5- 3 dl blandade frön (linfrön, solroskärnor, sesam, pumpa)
1 dl grovt hackade valnötter, hasselnötter/mandlar (kan ersättas eller ökas i mängd)
1 dl hackade dadlar, russin, torkad frukt (valfritt)
1 msk kokosolja &/ eller 1 msk chiafrön (valfritt)
Blanda alla ingredienser noga och låt smeten svälla en stund (brödet kan gräddas efter 15 minuter men blir bäst om det får stå och svälla 1-2 timmar i rumstemperatur).
Platta ut smeten med hjälp av fuktade händer i en bakplåtspappersklädd form.
Gräddas först brödet på 175 grader i 30 minuter, lyft sedan ur brödet ur formen, ställ det på gallret och låt det gräddas i bakplåtspappret ytterligare 40-50 minuter. Anpassa värmen i ugnen så brödet får en krispig yta.
Ta ut och låt svalna på galler. Kan förvaras vikt i sitt bakplåtspapper eller skivas upp och frysas in.
Ett tips är att göra dubbel eller trippel sats och grädda fler limpor på samma gång.
Mandel & dadellimpa (samma bas som frölimpan, utan nötter, pofiber & kruskakli).
5 dl havregryn eller valfria blandade gryn
3 msk fiberhusk/phsylliumhusk
3,5- 4 dl vatten
1 tsk salt
3 dl blandade frön (1dl linfrön, 1,5 solroskärnor, 1/2 dl sesam el pumpa)
1/2- 1 dl mandlar (torkade el. blötlagda, skölj, blötlägg 8-12h i rumstemp, skölj igen.)
5 st klippta dadlar
1 msk kokosolja &/ eller 1 msk chiafrön (valfritt)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.