tisdag 10 februari 2015

Bovete & quinoa

Att blötlägga & grodda ökar näringsvärdet och gör frön, bönor och linser mer lättsmälta för magen. 

Blötlagt & groddat bovete 
1. Skölj bovetet och lägg det i blöt minst några timmar (ex. 2-6h med tre ggr så mycket vatten och gärna lite salt eller ofiltrerad  äppelcidervinäger) 
2. Häll bort blötläggningsvattnet och skölj bovetet noga (nu räknas bovetet som blötlagt och kan ätas)
3. För att grodda, lägg det blötlagda bovetet i en groddburk/sil med en skål under och ställ mörkt. 
4. Skölj i rumsvarmt vatten 2 ggr/dag. 
4. Efter ca 1-3 dagar är groddarna är klara att ätas (för extra boost ställ ut dem i ljustet ett par timmar för att de ska utveckla klorofyll. De färdiga groddarna kan förvaras i kylen 3-5 dagar eller torkas till tex. buckinis eller användas i rawbiffar, kex, bottnar eller granola. 

Genom att blötlägga och grodda quinoan väcker man den till liv och tar vara på dess rika innehåll av magnesium, mangan, järn, typofan, koppar, fosfor, B1, B2, B3, B6, E-vitamin samt folsyra. 

Blötlagd quinoa
1. Blötlägg 2,5 dl valfri quinoa + 1/2-1 L vatten och helst 1 tsk raw äppelcidervinäger. Blötlägg 5h eller över natten (efter blötläggningen kan quinoan ätas som tex en gröt, men blir ännu nyttigare om den groddas).

Steg 2. Groddad quinoa 
2. Grodda quinoan i en sil eller groddburk ca 1/2- 1 dygn
Obs. Quinoa har kortare hållbarhet, ca ett dygn i kyl. 

Skölj quinoan i en finmaskig sil, lägg den i en burk, fyll på med vatten, låt stå i blöt ca 5 -8 timmar. 
Häll av vattnet, skölj och lägg tillbaka quinoan i burken med hjälp av en sked. Sätt en silduk eller ett kaffefilter över burken med hjälp av tex en gummisnodd, luta burken så att vattnet kan rinna ut. 
Låt stå i tex ett skåp i ca ett dygn, ta fram burken och skölj en till två gånger per dag. 
Den groddade quinoan passar perfekt som bas i alla typer av sallader. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.