lördag 21 februari 2015

Bästa glutenfria baguetterna

Receptet ger 2 st baguetter, smak och konsistens påminner om chiabattabröd, krispig yta och luftig men matig deg). 
500g vatten (ca 5,25 dl) 
20g jäst 
1 tsk salt 
50g majsmjöl (knappt 1 dl) 
100g rismjöl  (1,7dl) 
150g bovetemjöl (2,5 dl) 
10g pofiber (1/2dl) 
10 g fiberhusk (2 msk) 
Valmofrön/ pumpafrön till topping (valfritt) 

För bästa resultat väg alla ingredienser och arbeta degen i en bakmaskin i ca 5 minuter. 
Degen ska vara jämn men lite lösare. Täck bunken med plast och låt degen jäsa 2 timmar. 

Värm ugnen till 225 grader. Olja in händerna och forma 2 st baguetter på mjölat (majs/bovete) bakbord, vrid något varv och lägg ut baguetterna på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda ca 30-35 minuter tills bröden fått färg och en krispig yta. Vill man ha extra krispig yta kan man öppna luckan när det är 5-10 min kvar, pyscha lite med en vattenflaska och stänga igen. 
Brödet kan förvaras några dagar i rumstemperatur i tex. ett bakplåtspapper elller frysas in. Gott att rosta! 
Tips gör 1,5 eller dubbel sats (ger tre större baguetter eller fyra mindre.. 30g jäst räcker vid dubbel sats). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.