fredag 6 februari 2015

Jinnedals kesobröd

Ännu ett lyckat experiment i köket.
Receptet ger 10st proteinrika men kolhydratsfattiga frallor, ~45kacl/st, 4g protein, 1,93g fett, 0,93g kolhydrat/st. Dessa frallor får en härlig yta, är jättegoda att rosta och går bra att ha som alternativ till hamburgerbröd. Ett tips är att göra dubbel sats! 

Jinnedals kesobröd
200g keso (ej Keso Mini)
2 ägg
1 dl pofiber
1 dl kruskakli eller 0,75-1 dl fibrex (för glutenfritt välj fibrex) 
1,5 dl vatten
1 tsk bakpulver (kan uteslutas för kompaktare konsistens, vi tycker det blir bäst med bakpulver). 
1 rejäl nypa salt & lite örtsalt
1,5 - 2 msk fiberhusk (varierande mängd beroende på märke, blir bäst med 2 msk av risentas phsylliumhusk). 

Mixa eller mosa ihop alla ingredienser noga (räcker att mosa så att kesonbitarna blir lite mindre), låt svälla minst 10 min (gärna längre). Klicka ut och forma 10st platta frallor på en bakplåtspappersklädd plåt, görs lättast med fuktade händer.
Toppa med valfria frön och grädda i nedre delen av ugnen ca 175-190 grader ca 30 minuter (tills frallorna känns fasta och har fått en fin yta). Låt svalna på galler & förvara sedan i kyl eller frys. Supergoda att rosta!

För att variera och få brödet mer barnvänligt blir det perfekt om man kör dubbel sats +1dl havregryn och +1/2 dl vatten, 20st ca 55kacl/st). 

Ny variant! 
Jinnedals kesobröd med frön, ett matigare bröd med lite mer kalorier men fortfarande med ett lågt innehåll av kolhydrater. Supergott! 
Jinnedals kesobröd med frön 
Receptet ger 12 st kolhydratsfattiga frallor, ca 80kacl/st, 1,5g kolhydrat/st. 
200g keso (ej Keso Mini)
2 ägg 
2 msk fiberhusk/phsylliumhusk 
1 tsk bakpulver 
2 dl vatten
1 dl pofiber 
1,5 dl kruskskli 
1,5 dl frön (ex. 1/2 dl 30g linfrön, 1/2 dl 30g solrosfrön, 1/2 dl 30g pumpafrön).
1/2 tsk salt eller örtsalt
Blanda/mosa ihop allt, låt svälla minst 10 min, forma smeten till 12 st platta "tekaksliknande" frallor, toppa med valfria frön & grädda dem i ca 30 minuter på 175-190 grader. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.