Nötsmör & Tahihi av alla slag finns att köpa i affären men är superlätt att göra själv.
Man utgår ifrån ett recept på att göra tahini (sesampasta).
Tahini (1 liten burk)
2 dl skalade eller oskalade sesamfrön (oskalade ger en mer bitter smak)
2-3 msk valfri neutral olja (ex. kallpressad rapsolja)
2-3 msk valfri neutral olja (ex. kallpressad rapsolja)
lite salt
Rosta gärna sesamfröna några minuter först i en torr stekpanna. Mixa dem sedan till ett mjöl, tillsätt lite salt och olja. Mixa tills konsistensen blir krämig.
Förvara tahinin i en burk i kylen och använd ex. som smaksättning i dressing, såser, smoothie, baba ganoush & hummus.
För att göra nötsmör använder man samma princip som för tahini men byter ut sesamfrön mot ex. hasselnöter, jordnötter, pistagenötter eller mandlar. Anpassa mängd och variera typ av olja utefter valet av nötter och smaksättning. Blir supergott.
För att göra nötsmör använder man samma princip som för tahini men byter ut sesamfrön mot ex. hasselnöter, jordnötter, pistagenötter eller mandlar. Anpassa mängd och variera typ av olja utefter valet av nötter och smaksättning. Blir supergott.
Hasselnötssmör med kakao & dadlar (1 burk)
2 dl hasselnötter (mixa i ca 10-15 min, tillsätt resten och mixa igen)
2-3 tsk kakao
2 msk kokosolja (kan uteslutas eller ersättas av en neutral olja)
3 dadlar el dadelsirap & lite vaniljpulver
Kokossmör
Minst 250-300g kokosflingor
Mixa tills konsistensen liknar ett smör, ca 10-15 minuter
Har man en riktigt bra mixer kan man även göra mandelsmör/mandelmassa genom att enbart mixa mandlar och lite salt. Man börjar med att rosta mandlarna i stekpanna eller ugn tills de blir lite gyllenbruna. Sedan börjar man mixa, först blir mandlarna till ett mjöl och sedan börjar de släppa olja och bildar ett mandelsmör. Nötsmör och frösmör håller ca en vecka i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.