tisdag 26 januari 2016

Raw food kaka med salt karamellsås

Raw mandelkaka med salt karamell
Botten
2 dl mandlar (gärna blötlagda, kan bytas mot andra nötter eller frön) (120-150g) 
3 dl kokosflingor (110g) 
4-6 st dadlar 
2 tsk maca eller lucumapulver (valfritt) 
1,5- 2 msk honung eller valfri sötning/sirap (kan ersättas med fler dadlar) 
1-2 tsk kokosolja 
 
Blötlägg gärna mandlarna över natten. 
Mixa först kokos, kokosolja, maca, honung & vaniljpulver tills kokosen blir lite oljig och finfördelad. Tillsätt dadlar och hela eller hackade mandlar, blanda eller mixa hastigt för att behålla lagom stora mandelbitar. Testa så att smeten går att forma lätt och inte är för torr. 
Tryck ut smeten i en form som är "bröad med lite kokosolja och kokos, ställ kakan i kylen/frysen medans du gör dalelkaramellen. 

Karamellsås (denna dadelkaramellen kan användas till mängder av raw food efterrätter).
12-15 st färska dadlar 
1-1,5 dl vatten (nötmjölk) 
1-2 krm himalayasalt
1-2 krm vaniljpulver 
1 msk kokosolja eller 1/2 tsk fiberhusk (valfritt, håller konsistensen) 

Mixa dadlar och vatten med en stark mixerstav eller i en blender med hög effekt. Mixa tills det blir en slät kolaaktig sås, anpassa och späd med vattnet beroende på hur färska dadlarna är. 
Ta ut kakan, häll på karamellsåsen, toppa med något kul, servera direkt eller kyl kakan ytterligare en stund innan servering. Kakan kan enkelt förberedas, förvaras i frysen och tas upp någon timma innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.