tisdag 22 mars 2016

Påskgodis, salta karamellbollar

Raw salta karamellbollar med chokladtopping

Karamellbollar
15 st färska dadlar
2 krm salt 
2-3 tsk macapilver (kan uteslutas men ger en god kolasmak) 
(Kan varieras och smaksättas med 1 dl mandelmjöl/ nötmjöl och/eller 2-3 msk kakao) 

Mixa dadlarna tills de klumpar ihop sig till en smidig deg (om dadlarna är för hårda kan man tillsätta 1 tsk kokosolja eller en skvätt varmt vatten för att få degen att gå ihop).
Salta dadlarna, mixa lite till & smaka av så att smeten blir lagom salt. 

Välj att: rulla bollar eller klicka ut klickar i små formar. Välj topping och rulla bollarna i toppingen eller kyl dem och doppa dem sedan i chokladen. 

Topping
 Hackade mandlar, nötter, mandelmjöl & vaniljpulver eller hemgjord raw-choklad.

Snabb hemgjord raw-choklad 
3 msk kokosolja (ca 35g) 
2,5 msk kakao (15g gärna raw-kakao) 
1 msk honung, yaconsirap, agavesirap, dadelsirap eller liknande (15g) 
1/2 krm salt 

Smält ingredienserna till chokladen försiktigt i ett vattenbad, på ettan på spisen eller ställ en liten skål "på elementet". Häll chokladen över dalelkaramellen eller doppa ditt godis i chokladen. 
Toppa med något kul och ställ svalt ytterligare en stund innan servering. Det blir oftast lite choklad oöver som kan användas till att göra tex. raw - chokladbark. 

Vill man avancera och göra fudge, tryfflar eller praliner och variera karamellen med olika nötsmör eller kryddor! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.