tisdag 8 mars 2016

Raw grädde & vaniljsås

Raw-grädde & vaniljsås 
minst 1,5- 2 dl cashewnötter (eller blandade nötter & frön ex. 1 dl cashewnötter, 1/2 dl skalade hampafrön, 1/2 mandel/mandelmjöl). 
ca 0,75-1 dl vatten (räkna ca 1/2- 0,75 dl vätska till 1 dl nötter) 
valfri sötning (honung/någon dadel) 
1/2-1 tsk vaniljpulver om det ska bli en till vaniljsås
2 tsk olja & 1 krm salt (valfritt) 

Blötlägg helst cashewnötterna 2-4h (gärna med en skvätt vinäger eller salt i blötläggningsvattnet). Skölj nötterna noga och mixa allt till en slät och krämig grädde, späd med vattnet till önskad konsistens. 

Grädden är perfekt att ha som bas i cheesecakes, servera till färska jordgubbar/bär, raw food desserter eller pajer. 
Variera nötter och fröer utefter vad som ska serveras till eller & mixa grädden ihop med tex. kokosmjölk, lime & limezest. 

Tips: cashew blötläggs 2-4 h, mandel 8-12h, pumpafrön 2-4h, solros 2-4h, macadamia kan ev. blötläggas 2h,  pinjenötter & skalade hampafrön ska ej blötläggas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.