söndag 18 september 2016

Raw färs & röror med frön & nötter

Raw-färs basrecept:
Minst 2,5-3,5 dl nötter eller frön (ex. valnötter, solrosfrön, mandlar, cashew, pumpafrön) 
2 st rivna morötter eller valfri grönsak (valfritt) 
1-2 msk kallpressad olja 
en bit lök eller salladslök (valfritt) 
lite vatten till mixningen, 1 tsk fiberhusk om man vill ha en fastare konsistens. 

Smaksättning: 
Basilikafärs -ca 1/2 dl raw pesto (basilika, pinje, vitlök, salt, (citron) & olja). 
Tacofärs-1 st riven vitlöksklyfta, paprikapulver, spiskummin, salt & lite chili eller cayenne (oregano, koriander, kummin, tamarisoja). 
Persilljeröra- bladpersilja, dragon, citron, salt & vitlök 
Solrospastej-1 kruka koriander, citron, vitlök & salt (denna smakkombinationen blir bäst med solrosfrön). 

Välj nötter eller frön tex. 2 dl solros & 1,5 dl pumpakärnor/valnötter eller bara 3,5 dl valnötter eller solrosfrön. 
Blötlägg gärna nötter/fröer (valnötter 4h eller solrosfrön & pumpakärnor 2-6 h). 
Skölj frön/nötter noga och mixa tillsammans med smaksättningen, smaka av med kryddor, salt & olja. (Har man en stark blender kan man lägga i moroten hel). 
Vill man kan man späda färsen med vatten till önskad konsistens eller tillsätta fiberhusk för att få en fastare konsistens. 

Ställ gärna färsen i kylen en stund.
Servera färsen i ett kål eller salladsblad tillsammans med tex. raw-guacamole, avokadobitar, spiralized zucchini & lite valfria grönsaker. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.