söndag 26 juli 2015

Blötlägga & grodda

Blötlägga & grodda 
Att blötlägga och grodda frön, linser och bönor är supergott och förbättrar näringsvärdet. Groddarna är sprängfyllda med bland annat mineraler, vitaminer och protein. 

  1. Skölj bönor/linser/frön och blötlägg i ca. tre ggr frömängden (4-12h). Använd rumstempererat vatten och lägg dem i en glasburk eller skål med tex. en handduk över. 
  2. Häll av blötläggningsvattnet och skölj igen. Använd en groddburk eller spänn ett finmaskigt nät över burköppningen på en vanlig burk.
  3. Låt burken stå mörkt upp och ned så att vattnet kan rinna av ordentligt.
  4. Skölj groddarna 2-3 ggr per dag (använd en sked om de behöver flyttas). 
  5. Efter några dagar är groddarna klara. Ttiden varierar lite beroende på sort, vanligast är 1-4 dagar.
  6. Ställ dem i ett ljust fönster ett par timmar så blir de vackert gröna och fulla av klorofyll. När groddarna är klara kan de förvaras i en ren burk i kylen ett par dagar. 
Vill man testa att grodda är det perfekt att börja med mungbönor, bovete, quinoa eller gröna linser! 

Mungbönor 
1. Blötlägg 1/2- 1dl bönor i 12h 
2. Grodda 2-4 dygn 

Gröna Linser
1. Blötlägg 1/2- 1dl linser i 12h 
2. Grodda 2-3 dygn

Quinoa (här kan man välja att grodda en större mängd i tex. en sil). 
1. Blötlägg 2,5 dl i en 1 litersburk 5-8h. 
2. Grodda 0,5- 1 dygn 
3. Obs. kortare hållbarhet i kyl (ca. 1 dygn). 

Bovete (här kan man välja att grodda en större mängd i tex en sil). 
1. Blötlägg 5h 
2. Grodda 1-2 dygn 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.