Blötlägga & grodda
Att blötlägga och grodda frön, linser och bönor är supergott och förbättrar näringsvärdet. Groddarna är sprängfyllda med bland annat mineraler, vitaminer och protein.
- Skölj bönor/linser/frön och blötlägg i ca. tre ggr frömängden (4-12h). Använd rumstempererat vatten och lägg dem i en glasburk eller skål med tex. en handduk över.
- Häll av blötläggningsvattnet och skölj igen. Använd en groddburk eller spänn ett finmaskigt nät över burköppningen på en vanlig burk.
- Låt burken stå mörkt upp och ned så att vattnet kan rinna av ordentligt.
- Skölj groddarna 2-3 ggr per dag (använd en sked om de behöver flyttas).
- Efter några dagar är groddarna klara. Ttiden varierar lite beroende på sort, vanligast är 1-4 dagar.
- Ställ dem i ett ljust fönster ett par timmar så blir de vackert gröna och fulla av klorofyll. När groddarna är klara kan de förvaras i en ren burk i kylen ett par dagar.
Vill man testa att grodda är det perfekt att börja med mungbönor, bovete, quinoa eller gröna linser!
Mungbönor
1. Blötlägg 1/2- 1dl bönor i 12h
2. Grodda 2-4 dygn
Gröna Linser
1. Blötlägg 1/2- 1dl linser i 12h
2. Grodda 2-3 dygn
Quinoa (här kan man välja att grodda en större mängd i tex. en sil).
1. Blötlägg 2,5 dl i en 1 litersburk 5-8h.
2. Grodda 0,5- 1 dygn
3. Obs. kortare hållbarhet i kyl (ca. 1 dygn).
Bovete (här kan man välja att grodda en större mängd i tex en sil).
1. Blötlägg 5h
2. Grodda 1-2 dygn
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.