fredag 31 juli 2015

Tahinisåser

Vi älskar såser med tahini de passar till det mesta tex. quinoasallad, grillat, wraps, veoburgare eller falafel. Tahinipasta finns att köpa men är superlätt att göra själv genom att mixa sesamfrön till en krämig konsistens och späda med lite smakneutral olja och en nypa salt. 

Tahinisås med kokos
2-3 msk tahinipasta
1-1,5 dl kokosmjölk 

Vispa ihop och smaksätt med riven vitlök, citron, salt, peppar & lite sötning (honung/agavesirap). 
Späd med lite vatten eller mer kokosgrädde för att få en tunnare konsistens. 

Tahinisås med avokado 
1 st avokado 
1,5 msk tahini 
2 msk citronsaft
1 st vitlöksklyfta 
2 msk vatten 
1 msk olja/olivolja 
salt & peppar 

Mosa eller mixa ihop allt till en slät kräm. 

Tahinisås med tamarisoja 
1/2 dl tahinipasta 
1/2-1 msk tamari
1/2-1 tsk honung eller valfri sötning 
1/2-1 riven vitlöksklyfta 
1 tsk lime
Vispa ihop eller stavmixa allt och späd med lite vatten till önskad konsistens, ställ gärna i kylen en stund innan servering. 

Gul tahinidressing (receptet ger 1 dl, ca 2 portioner).  
2 msk tahini
2 msk vatten  
1,5 msk citronsaft
1/2 tsk gurkmeja
1 msk olivolja, lite mald chili/cayenne, salt & peppar (håller i kyl 3-4dagar) 

Vispa ihop allt och smaka av med salt & peppar. Denna gula tahinisåsen passar till tex. quinoasallad, kyckling, zucchini, halloumi vegobiffar eller falafel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.