måndag 13 juli 2015

Mandelmjölk & nötdryck

Mandeldryck/ nötdryck
Mandelmjölken eller nötdryckerna man köper i affären är oftast tillverkade på vatten, salt (ev. socker och tillsatser) och runt 2% mandelsmör/nötsmör. Har man lite nötter eller mandelsmör kan man enkelt fixa mjölken själv. 

Min absoluta favorit är hampamjölk på oskalade hampafrön:
Blötlägg 3 msk hampafrön, gärna 12 h. Skölj noga, mixa med ca 5 dl vatten, sila & häll upp i en glasflaska.

Supersnabb mandelmjölk 
1- 1,5 msk mandelsmör (är också jättelätt att göra själv genom att mixa mandlar eller använda mandelmjöl). 
3 dl vatten 
en nypa himalayasalt 
lite vaniljpulver (valfritt) 
(Kan varieras och smaksättas med 1 tsk valfri sötning, en dadel, honung, kakao, kokossocker eller kardemumma). 

Skaka alla ingredienser i en flaska i ca 1 minut eller mixa dem i en bägare tills det liknar mjölk. Smaka av, använd mer eller mindre mandelsmör beroende på om du vill ha mjölken krämig eller tunnare. Kan förvaras i kyl 2-3 dagar. Skakas innan användning. 

Traditionell mandelmjölk 
1 del blötlagda mandlar 
3-4 delar vatten 
Nypa salt (lyxa till det och mixa mjölken med någon dadel & kardemumma eller lite vaniljpulver). 

Blötlägg mandlarna i kylen över natten, skölj noga och mixa med nytt vatten till önskad konsistens.
Sila mjölken genom ett filter/nötmjölkspåse eller en silduk. Massan (mandelpulpan) som blir över passar perfekt att använda till vegobiffar, raw-bollar eller i müslin. 

Det går att göra mjölk på massa olika nötter och fröer en tumregel brukar vara att man tar ca 1 del torkade nötter (gärna blötlagda & sköljda) och 3-4 delar vatten + ev. smaksättning, mixar allt i ca 2 minuter & silar. 

Hasselnötter, kokosflingor & skalade hampafrön behöver inte blötläggas utan mixas direkt, skalade hampafrön behöver varken blötläggas eller silas. Havregryn eller havremjöl också kan mixas direkt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.