fredag 10 juli 2015

Pålägg (fria från gluten, ägg, socker & mejerivaror)

Kokossmör 
Mixa minst 300g kokosflingor (större mängd är lättare att mixa) tills det blir ett smör. Det tar en stund att mixa, skrapa ner från kanterna och mixa tills det blir ett smör. 
Häll upp i en väl rengjord burk och förvara smöret i rumstemperatur. 
Använd som pålägg på mackan eller mixa egen kokosmjölk genom att mixa ca 1-2 matskedar kokossmör med 3-5 dl vatten. (Tips: Har man en kaffekvarn kan man mixa 1 dl kokosflingor till kokossmör på bara någon minut). 

Chiasylt
Mixa eller mosa ihop ca 2 dl valfria bär med ca 1msk chiafrön, någon (blötlagd) dadel katrinplommon, fikon eller valfri sötning. Ställ i kyl så att sylten stelnar. 
Två riktigt bra smakkombinationer är vaniljpulver, svarta vinbär, dadel och några katrinplommon eller (blötlagda) russin och svarta vinbär eller blåbär. 

Gyllene smör 
Blanda ihop lika delar valfri kallpressad olja & kallpressad kokosolja, tillsätt salt och förvara i en liten burk i kylen. Smöret stelnar i kylen och blir perfekt att bre på ett fröknäcke. 

Proteinrikt hampasmör 
Blanda ihop lika delar kallpressad olja/linfröolja, kallpressad eller smaklös kokosolja, hampaprotein eller hampafrön & lite salt. Förvara i en liten burk i kylen. Smöret stelnar i kylen och blir perfekt att bre på ett fröknäcke. 

Kolakräm 
Rör ihop lite kokosolja & ex linfröolja med macapulver, valfri sötning och gärna lite mandelsmör/nötsmör. Ställ i kyl för att stelna. 

Nötsmör & frösmör 
Välj bra kvalitet på nötter/fröer. 
Torka/ torrosta eller mixa nötterna direkt tills de släpper olja och bildar ett smör. Tillsätt ev lite sötning, salt och kallpressad kokos, raps eller linfröolja. 

Färskost på nötter & fröer 
Blötlägg nötter eller fröer, skölj noga & mixa helt slätt tillsammans med tex. citron, salt, lite vatten och örter. Ställ i kylen för att stelna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.