söndag 1 maj 2016

Favorit i repris, bönburgare

Vegetariska burgare som kan stekas eller grillas (6-8 st burgare) 
Basrecept: 
1 paket svarta ekologiska bönor
1 dl mandelmjöl eller 3 msk pofiber & 3 msk mandelmjöl
1 st ägg (kan ersättas med fiberhusk eller chiaägg) 
2 st gula lökar (eller några salladslökar) 
1-2 st rivna vitlöksklyftor (gärna stekta/karamelliserade tillsammans med löken) 
örtsalt/ himalayasalt
1-2 msk tamarisoja eller lite chili (valfritt) 

Variera med:
2-4 dl kokt hirs, bovete eller liknande (istället för ägg) 
2-4 dl rivna stekta championer 

Skiva löken i båtar och stek den tills den blir riktigt mjuk och karamelliserad eller använd hackad salladslök om du vill spara tid och mixa allt direkt. 

Skölj bönorna noga och låt dem rinna av. Mixa eller mosa ihop allt till en färs & låt svälla 10 minuter.  Stek eller grilla burgarna tills de får en bra yta. 
Servera burgarna tillsammans med valfria bröd, raw ketchup, salladsblad/kålblad, ost, grönsaker, saltgurka och någon god röra.

Tips: Gör storkok och baka biffarna i ugnen på ca 175-200 grader i 20-25 minuter. 
Variera eller byt ut bönorna mot beluga eller svarta linser. För allra bästa smak stek/karamellisera den gula löken & vitlöken tillsammans med några dl rivna championer och mixa sedan allt till en färs. 

http://jinnedalsmat.blogspot.se/2015/11/raw-ketchup.html

Vår favorit just nu är med kikärtor & bovete
1-2 st gul lök i båtar
2 st vitlöksklyftor 
3-4 dl riven svamp 
2-3 dl kokt helt bovete 
1,5 msk tamari 
2-3 msk mandelmjöl, solros, sesamfrön eller blandat
lite chili, salt, peppar
1 pkt kikärtor (el. svarta bönor) 
2 msk havremjöl el liknande 

Stek lök, vitlök, och svamp tills löken blir genomskinlig och mjuk. Mixa löken med resterande ingredienser men mosa i minst hälften av kikärtorna med en gaffel sist. 
Forma 10 st biffar. Stek i raps eller kokosolja tills biffarna får en bra yta. 

Servera i blad med tex. raw-ketchup, coleslaw & saltgurka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.