fredag 6 maj 2016

Favoriter i repris, underbart goda tunnbröd & wraps!

Tunnbröd med chia, bovete & kokos! (receptet ger 2 st, gluten, mejeri & äggfria). 
2 msk bovetemjöl 
1 msk kokosmjöl 
1 msk kokosflingor (kan uteslutas men blir verkligen supergott) 
1 tsk fiberhusk
1 msk chiafrön (kan ersättas med linfrömjöl "mixade linfrön")
4 msk ljummet vatten + 1 tsk rapsolja el 1 tsk smält kokosolja 
salt

Blanda alla torrvaror, smält kokosoljan i 4 msk ljummet/varmt vatten. Rör ner vattnet med oljan noga i torrvarorna och forma till en deg. 
Dela degen i två runda bollar och låt den svälla ca 5-15 minuter. 
Platta ut bollarna till två tunna cirklar mellan två bakplåtspapper/vaxade bakplåtspapper, platta/tryck ut dem med hjälp av händerna. 

Ta bort översta papperet och grädda på ca 200 grader i 5-6 min. Bröden är är klara när de fått lite färg i kanterna och lätt släpper fån bakplåtspappret. 
(Vill man kan man vända bröden och grädda den undre sidan sista minuten eller köra dem längre på lite lägre värme för att få knäckebröd). 
För en snabb variant kan man även grädda detta brödet i stekpanna, lyft bara över bröd för bröd med hjälp av bakplåtspappret till en varm torr stekpanna och stek en stund på varje sida. 

Teff-wraps (2 st, gluten, mejeri & äggfria) 
2 msk teffmjöl 
1 msk chiafrön 
1 msk kokosmjöl 
1 tsk fiberhusk 
5-6 msk ljummet vatten + 1 tsk smält kokosolja 
salt 
Tillred som ovanstående deg, låt gärna degen vila 10-15 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen, 200 grader ca 5-6 minuter. 

Linfröwrap (2 st gluten mejeri & äggfria) 
1,5 msk linfrömjöl (mixade/malda linfrön) 
1 msk kokosmjöl 
1 msk bovetemjöl 
1 msk mandelmjöl/sesammjöl 
1 tsk fiberhusk
4 msk ljummet vatten + 1 tsk smält kokosolja
salt
Tillred som ovanstående deg, låt gärna degen vila 5-15 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen 200 grader ca 5-6 min. 

Tips: 
Recepten är endast beräknade till 2 st mindre, testa de olika varianterna eller dubbla recepten, grädda fler på en gång och frys in eller förvara i kylen upp till en vecka.
Byt ut eller blanda chiafrön med linfrömjöl (mixade/malda linfrön). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.