tisdag 24 maj 2016

Hemgjord mjölk på några sekunder

Havremjölk
4- 5 msk havremjöl 20g (mycket fint mixade/malda glutenfria havregryn) 
4- 5 dl vatten
nypa salt & valniljpulver (eller annan smaksättning, smält kokosolja,rapsolja, linfröolja, kakao osv).

Mixa tills det blir en skummig och fin mjölk. Kan förvaras i kyl ca 3 dygn. 
Beräkna ca 1 msk havremjöl per dl vatten. Vill man göra havregrädde eller ha en krämigare mjölk tar man bara dubbelt eller trippelt av havremjölet. 
Vill man mixa med hela havregryn och sedan sila mjölken är måtten ca 2,5- 3 dl havregryn per 1 L vatten. 

Hampamjölk
3- 4 msk skalade hampafrön 
4- 5 dl vatten 
nypa salt 
(valfritt, någon dadel eller lite vaniljpulver, behövs ej) 

Skalade hampafrön kan mixas direkt och behöver ej silas vilket gör att man kan göra egen mjölk på några sekunder. Vill man ha en helt slät mjölk kan man sila i ett finmaskigt filter eller nötmjölkspåse.  Pulpan (resterna som blir över kan användas till knäckebröd, vegbiffar, gröt eller raw food bollar. Mjölken förvaras bäst i en glasflaska i kylen (hållbarhet ca 3 dagar). 

Tips: hasselnötter, riven kokos, kokossmör & mandelmjöl går också att mixa direkt utan blötläggning när man gör egen mjölk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.