fredag 24 april 2015

I kylskåpet, frysen & svalen

Basvaror vi använder ofta: 
Mandelmjölk (pistagemjölk, kokosmjölk el dyl). 
Havregrädde (ett bra komplement då man inte väljer vanlig grädde). 
Kokosgrädde & kokosmjölk på tetra och på burk. (ett måste i kylen). 
Mandlar, fröer & nötter av flesta slag (köp helst påsar, slut tätt och förvara i kylen).
Nötsmör (kan förvaras i rumstemperatur eller svalt) 
Dijonsenap och vanlig senap (lätt att göra själv, jättebra smaksättare). 
Vinäger (ekologisk äppelcidervinäger kommer man långt med). 
Gula & bruna linfrön (öppnad förpackning bör förvaras i kylskåp). 

Varor vi väljer att använda ibland
Fonder (grönsaks, fisk, kyckling, kalvfond, finns ekologiska utan massa tillsatser). 
Tomatpuré av fin kvalitet (mutti har en bra). 
Sambal oelek (kan ersättas med chilli, eller cayennepeppar) 
Currypasta (kan man lätt göra själv för att undvika tillsatser) 
Krossade tomater av fin kvalitet (här ger en fin kvalitet mycket bättre smak). 
Oliver, kapris (kolla innehållsförteckning för att få bra kvalitet). 
Neutrala soltorkade tomater utan olja.

I frysen:
Vissa örter, bär och grönsaker är ibland smidigare att köpa frysta. Ett exempel är brysselkål, supergott att bara steka upp med lite kokosolja och örtsalt. 
Ingefära & pepparrot är också perfekt att riva, frysa in som en platta i en plastpåse och bryta av en bit vid behov. Grönkål kan man köpa massa hela blad/buketter eller färdigpackade påsar och frysa in. 
Avokado är också perfekt att frysa, mixa en avokado med 1 tsk citron och frys in i platt i en påse. 

Frukt & grönt: 
Satsa på mycket grönasker och färgglad mat, lägg lite tid på grönsaksavdelningen, planera och köp lagom mängd. Gröna grönsaker så som avokado, broccoli, grönkål, spenat osv. är supermycket bättre att satsa på ist för tex. sallad, tomat & gurka. 
Vid rätt förvaring håller det mesta sig fint ganska länge. Vi köper oftast frukt och grönt efter säsong, då får man en bra variation över året och hinner precis tröttna på grönkålen innan det är dax för sommarens jordgubbar, vinbär och annat gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.