måndag 20 april 2015

Jinnedals ostkaka

Jinnedals ostkaka (ett otroligt lyckat experiment, proteinrik, kolhydratsfattig ostkaka, receptet ger 8 bitar ca 135kacl/bit).
4 st stora ägg
500g keso (ej keso mini) 
1 dl mandelmjölk eller valfri grädde (kan uteslutas)
1 dl mandelmjöl (40g) (eller en blandning av mandelmjöl mandelspån och hackade mandlar).
2- 2,5 msk psylliumhusk/fiberhusk
1-3 msk valfri sötning (kokossocker, stevia, agavesirap, eller liknande).
2 krm vaniljpulver 
ca 1/2 tsk salt 
smaksätt med 2 st större eller 3 st mindre finrivna bittermandlar, några droppar bittermandelarom eller ett kuvert saffran. 

Vispa, mosa eller mixa ihop allt slätt eller så att det blir lagom mycket bitar kvar av keson (för riktig smak av ostkaka är det viktigt att inte glömma bittermandlen). Smörj och bröa en form med kokosolja och ev. lite mandelmjöl, använd gärna en mindre form för att få bra höjd på kakan. Häll i smeten i formen och toppa med lite mandelmjöl och kokossocker eller mandelspån. 
Grädda ostkakan i nedre delen av ugnen, 175-190 grader ca 35 minuter (sänk värmen om den får för mycket färg). Servera med valfria bär eller varma hallon och vispad grädde. Om man minskar eller hoppar över sötningen så funkar denna ostkakan även som frukost eller mellanmål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.