Marinerade grönsaker
en st broccoli, blomkål, rödkål, vitkål eller liknande
ca 1,5 msk citronsaft/ofiltrerad äppelcidervinäger
ca 1 msk kallpressad olja/olivolja
himalayasalt, örtsalt.
För att få olika grönsaker & rotsaker mer lättsmälta, bevara näringsämnen, färg, spänst och förhöja smaken kan man marinera dem i kylen. Vi brukar bryta/skära grönsakerna i mindre bitar, lägga dem i en påse eller skål och massera in dem i marinaden.
Det är perfekt att ha färdigmarinerade grönsaker i kylen med tex. broccoli, blomkål, strimlad vitkål, rödkål, tunt skivade rödbetor osv.
Gult blomkålsris
1/2-1 st blomkålshuvud
1,5 msk citronsaft
1 msk olivolja
rosa himalayasalt
gurkmeja (för att få fin färg).
Marinera eventuellt blomkålen. Mixa allt hastigt i en matberedare och servera direkt eller förvara i kylen och ta fram vi servering.
Variera och smaksätt med: olika örter, curry & mangokrydda, chilli & vitlök eller tex. curry & mango chutney eller tillsätt kikärtor och gör en blomkålshumus.
Man kan även göra ris av tex. kålrot, rotselleri eller palsternacka.
Marinerad sötpotatis, morot eller butternutpumpa
1-2 st sötpotatisar (kan ersättas med morot eller butternutpumpa)
2 msk nötsmör. (raw-mandelsmör/ jordnötssmör)
lite hackad chilli eller chiliflakes
örtsalt/himalayasalt
1 msk smaklös olja/kokosolja (valfritt)
Spiraliza, riv eller hyvla valfri mängd butternut, morot eller sötpotatis. Lägg i en påse, tillsätt smaksättningen och massera in. Förvara i kylen och ta fram en liten stund innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.