lördag 30 maj 2015

Falafel

Falafel (receptet ger ca 20st 25-30kacl/st). 
1 burk kikärtor avrunnen vikt ca 240 (eller blötlagda torkade kikärtor). 
1/2 gul lök eller lite salladslök 
1,5- 2 tsk spiskummin
1 st riven vitlöksklyfta 
1 msk fiberhusk (1,5 msk phsylliumhusk).
2 krm sambal oelek 
3 msk hackad persilja
3 msk citronsaft (motsvarar saften ifrån 1/2- 1 citron).
2 msk vatten 
salt & och lite gurkmeja för att få fin färg.
sesamfrön till panering (kan uteslutas).
kokosolja till stekning. 

Använder man torkade kikärtor behöver man blötlägga dem i ca 24h. Kikärtor på burk kan användas direkt (kung markatta har en burk som är bra). 
Mixa ihop allt till en jämn smet och låt svälla minst 15 minuter. Forma smeten till bollar eller biffar med hjälp av fuktade händer. Rulla eller vänd i sesamfrön och stek på medelvärme i kokosolja tills bollarna/biffarna får lagom färg. Kan serveras med tahinisås, kålblad, salladsblad, quinoa/bulgur, myntayoghurt, valfri sallad, i en wrap eller som en smårätt på buffébordet. 
Gör man många på en gång kan man forma dem till små biffar, skippa paneringen och tillaga dem i ugn på 225 grader 15 min (vänd dem efter halva tiden).

En god mejerifri sås som passar till falafel:

Gul tahinidressing (receptet ger 1 dl, ca 2 portioner).  
2 msk tahini
2 msk vatten  
1,5 msk citronsaft
1/2 tsk gurkmeja
1 msk olivolja, lite mald chili/cayenne, salt & peppar (håller i kyl 3-4dagar) 

Vispa ihop allt och smaka av med salt & peppar. Denna gula tahinisåsen passar även till tex. quinoasallad, lax, kyckling, zucchini, halloumi & vegobiffar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.