onsdag 6 maj 2015

Inköpslista till skafferiet

Det kan ibland vara svårt att hitta rätt produkter i affären! Det finns massor med olika märken på marknaden och man får helt enkelt testa lite vad man själv tycker fungerar bäst. De flesta varorna finns att köpa i mataffären men ibland kan man faktiskt hitta ekologiska och billigare varor på nätet.  

Jag hoppar över att skriva om det som man kanske till och med har hemma eller det som är lätt att hitta i mataffären tex. frön, nötter, kryddor, kokosmjölk, frukt & bär osv.

Inköpslista steg ett:
Här har vi valt ut de 10 mest förekommande basvarorna i våra bröd och bakverk. Med dessa basvaror hemma kan man tex. baka nästan alla Jinnedals bröd. 
Mandelmjöl (står oftast vid vanliga mjöler), förvaras bäst i kylskåp, gör eget genom att mixa mandlar). 
Kokosmjöl (står oftast jämte mandelmjölet) 
Pofiber (står i glutenhyllan) 
Fiberhusk eller phsylliumhusk (vid frön/gryn eller i glutenhyllan, olika märken är malda på olika sätt och binder olika mycket vätska). 
Fibrex eller kruskakli (står oftast vid glutenfritt/havregryn, välj fibrex för glutenfritt). 
Boveteflingor, bovetekross, helt bovete eller havre/quinoa/hirsflingor (vid frön eller gryn).
7 Färska dadlar (vid frukten).
8 Vaniljpulver (vid baktillbehör).
9 Chiafrön (står oftast i fröhyllan).
10 Kokosolja (kan användas till nästan allt, står oftast vid kokosmjölken, finns både med och utan kokossmak). 

Steg två om man vill byta ut ytterligare matvaror i köket kan man välja:
1 Honung, dadelsirap, agavesirap, yaconsirap (likvärdiga sötningsmedel med bra konsistens till bakning) 
2 Kokossocker (liknar farinsocker i smaken, är mineralrikt och har mycket lägre GI än vitt socker). 
3 Ljust psyllium (även kallat loppfrö, fiberrikt, passar bra till knäckebröd). 
4 Mandelsmör/nötssmör utan socker (finns att köpa men även lätt att göra själv).
5 Havremjöl (kan man göra själv genom att mixa havregryn). 
Quinoa, helt bovete, svart råris, hirs, belugalinser & tex. mungbönor är ett perfekt komplement till ris/pasta, kul att grodda & ovärdeligt när man lagar vegetariskt. 

Steg tre: 
1 Kakao av fin kvalitet (här finns det massor att välja på ekologisk kakao, raw-kakao, valronakakao).
2 Kokoschips (perfekt topping till det mesta).
3 Mullbär (otroligt bra mot sötsug). 
4 Lakritspulver, lingonpulver, blåbärspulver (supergott som smaksättning i desserter och godis). 
5 Stevia eller liknande sötningsmedel (utan kalorier, bra komplement om man vill utesluta kolhydrater, funkar bra när man ska vispa maräng utan socker, vi använder oss inte av detta).

Överkurs: 
1 Hirs/hirspuffar, amaranth/ amaranthpuffar (nötig smak, passar perfekt som topping eller i granola). 
2 Kakaonibs (gott, mineralrikt, noll socker, bra till desserter, komplement till choklad). 
3 Teffmjöll, nyponskslmjöl, kikärtsmjöl, hasselnötsmjöl osv. (Flera av dessa mjölsorterna kan man göra själv om man har en kaffekvarn eller mixer). 
4 Macapulver, acaipulver, gojipulver, vetegräs, spirulina, lucumapulver, mesquite, bipollen osv. (Superfoods, passar till smoothies & bakning) 
5 Carobpulver (ett komplement till kakao som används mycket inom raw food). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.