onsdag 7 januari 2015

Jinnedals fröbröd

(Bilden visar en dubbel sats på ett helt bakplåtspapper) 
Ett supergott och mättande bröd som är fritt från, gluten, ägg, nötter & mejerivaror, receptet ger 16 bitar ca 85kcal/st. 

Jinnedals fröbröd 
2 msk phsylliumhusk eller fiberhusk 
2,5 dl vatten 

1 dl okokt bovetekross 60g (ska kokas & sköljas noga) 
1/2 dl hirsflingor (kan ersättas med liknande flingor/gryn)
3-3,5 dl valfria frön (1 dl linfrön, 0,75 dl solros, sesam & pumpafrön (gör man dubbel sats räcker det att ta ca 6 dl frön)
1-2 tsk kanel
1 tsk salt
1 dl hackade russin, fikon, dadlar eller aprikoser (valfritt, kan uteslutas)

Låt vatten och fiberhusk svälla till en gelé (minst 10 minuter). Koka upp bovetekross (krossat bovete), häll av i en finmaskig sil och skölj noga bort slemmet som bildats, låt rinna av och blanda sedan ihop med resterande ingredienser.  
Bovetekrosset kan bytas mot boveteflingor, havregryn eller liknande men då behöver man tillsätta mer vätska i degen (ca. 1,5 dl). 
Degen ska bli lite geléaktig och vara lätt att breda ut på bakplåtspappret med hjälp av en slickepott (tänk "tjockt knäckebröd"). 

Grädda i ca 35 minuter på 180 grader tills brödet har fått en fin yta och lossnar lätt ifrån bakplåtspappret (dubbel sats behöver gräddas ca 45 minuter). 
Låt brödet svalna något, vänd det upp och ner för att ta bort bakplåtspappret. Klipp eller skär brödet i bitar. Kan förvaras i kylskåpet upp till en vecka eller frysas in. Supergott att rosta! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.