fredag 30 januari 2015

Tunnbröd med chiafrön

Tunnbröd med chiafrön 
(Receptet ger 6 större eller 8 mindre tunnbröd, 80-110kacl/st).
4 msk chiafrön 
1,5 dl vatten 

1/2 dl kokosmjöl 25g 
1/2 dl mandelmjöl 20g 
3 msk kokosflingor 15g 
4 msk potatismjöl 45g (kan ersättas med bovetemjöl 40g ~0,75dl).
1,5 msk phsylliumhusk/fiberhusk 
1 tsk bakpulver 
1/2 -1 tsk salt
1 dl vatten eller valfri mjölk
(2 bakplåtspapper och 2 msk kokosmjöl i en tekula till utbakning).

Blanda chiafrön med vatten, rör om noga och låt svälla ett par minuter. 
Mät upp och blanda alla torra ingredienser noga. Blanda sedan ihop chiafrögelén med torrvraorna och låt degen svälla i 10 min (konsistensen ska vara tjock och stabbig). 
Dela degen i 6 eller 8 lika stora bollar. Fyll en tekula med kokosmjöl och pudra ett tunt lager mjöl på ett bakplåtspapper, platta ut degbollen till en tunn biff och lägg den på bakplåtspapperet. Pudra ett lager mjöl över degen, lägg ett bakplåtspapper ovanpå (1/2 bakplåtspapper om man gör lite mindre tunnbröd) kavla eller tryck ut degen till en tunn cirkel mellan de två bakplåtspappren. Använd tekulan och pudra med mer kokosmjöl om det behövs. 

Stek tunnbröden en och en i torr stekpanna eller grädda 4 st åt gången på 200-225 grader i ca 5 minuter. 
Flytta tunnbrödet till stekpannan eller en bakplåtspappersklädd plåt med hjälp av det översta bakplåtspapperet (som tunnbrödet sitter fast på). Dra av bakplåtspapperet. 

När man steker i stekpanna rekommenderas medelvärme i en stekpanna med teflon eller keramisk beläggning. Detta tunnbrödet passar perfekt till frukost, tunnbrödsrullar eller wraps. Förvaras i kyl eller frys. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.